Google’dan Sabire Aydemir Doodle sürprizi! « YAGEV | Yerel Hizmetler Proje Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı

SON DAKİKA

Bugün birlik olma günü YAGEV Vakfı olarak yaraları sarmak için buradayız…

DUYURULAR, FAALİYETLER, Genel, GÜNDEM, HABERLER, Yerel Haber Gazetemiz, Yerel Haber Gazetesi, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYEM

DUYURULAR, Genel, GÜNDEM, HABERLER, VİDEO GALERİ, YEREL HABERLER

YAGEV Yerel Haber Gazetesinin Yeni sayısını Şimdi Sizde Okuyun

DUYURULAR, Genel, GÜNDEM, HABERLER, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

YAGEV YEREL HABER GAZETESİ SİTEDEN ŞİMDİ OKU !

DUYURULAR, FAALİYETLER, Genel, GÜNDEM, HABERLER, PROJELER, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

Google’dan Sabire Aydemir Doodle sürprizi!

Bu haber 01 Şubat 2022 - 13:30 'de eklendi ve 55 views kez görüntülendi.

Google, 112. doğum gününde Sabire Aydemir’i doodle yaparak andı. Türkiye’nin ilk kadın veteriner hekimi unvanını taşıyan Sabire Aydemir 112. yaş gününde unutulmadı. Peki, Sabire Aydemir kimdir? İşte Sabire Aydemir biyografisi!

Türkiye’nin ilk kadın veteriner hekimi Sabire Aydemir 112. yaş gününde Google tarafından doodle yapılarak anıldı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Sabire Aydemir’in biyografisi merak ediliyor. İşte Sabire Aydemir hayatı hakkında merak edilenler;

Sabire Aydemir kimdir?

Sabire Aydemir 1 Şubat 1910 yılında Kastamonu İnebolu kazasında doğdu. İlkokulu İnebolu’da, ortaöğrenimini Erenköy Kız Lisesi’de 1933’te tamamladı. Tıp fakültesine giderek doktor olmayı planlarken, o sene ilk olarak veteriner fakültesine kız öğrencilerin alınacağını öğrenince hayvanlara olan sevgisi nedeniyle veteriner hekimliği tercih etmiştir.

Beş yıl fakültede okuduktan sonra 1937 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl daha çalıştı; Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını elde etti.

Bakteriyolog Veteriner hekim olarak İstanbul Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü; Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nde çalıştı. Gönüllü olarak Anadolu’ya tayinini istedikten sonra görev yaptığı Samsun Atakum’da bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden Bakteriyoloji Mütehassısı Kuduz Laboratuvarı şefi olarak emekli oldu.

İngilizce ve Almanca bilen Sabire Hanım; bir kız bir erkek çocuk annesiydi. Sabire Aydemir, Ankara’da 4 Temmuz 1991 yılında hayatını kaybetti.

Sabire Aydemir neden önemli?

Türkiye’de Sabire Aydemir’den önce Türk üniversitelerinden sözel ve sayısal bölümlerden kadın mezunlar verilmiş ve dünyaya kadın hakları konusunda öncülük etmiştir. Sabire Aydemir sağlık alanında mezun olan ilk kadın öğrenci olmasının yanı sıra, veteriner hekim olarak da dünyada bir ilktir.

O dönemlerde dünyada kadınların çalışma hayatına katılımı bile tartışmalı iken, Ortadoğu’daki bu genç cumhuriyette içinde bulunduğu coğrafyaya rağmen kadın mezunlar verilmesi ve çalışma hayatına dahil olması, kadın hakları açısından dünyaya kazandırdığı ivme ile Dünya tarihinde de sembol haline gelmiş olaylardan birisidir. Uzaktan bakıldığında gericilerin bütün engellemelerine rağmen kadınların elde ettiği bu edinimler için verilen mücadele sadece gericilere karşı verilmemiştir. Türkiye’deki kadınların yaşadıkları tek sorun, sadece gericilerin karşı çıkmaları değildi. Gericilerin yanı sıra, modern atılımların arasında kendisini gizlemeyi başarmış ataerkil zihniyet tarafından da uygulanan tahakküm sebebiyle üniversitelerde veya çalışma hayatında kadınların elde ettiği herhangi bir başarı, mezuniyet ya da bir ünvan,  toplumun en küçük birimlerine kadar sirayet etmiş olan eril zihniyetle mücadeleyi de içermektedir. Kız çocuklarının okula gitme hakkı olmasına rağmen okula gönderilmediği bir coğrafyada kadınların büyük küçük elde ettiği bütün başarılar bu patriyarşik düzene karşı kazanılmış büyük bir zaferdir. Şu anda daha bilinçli ve örgütlü bir mücadele söz konusu ise, tarihte yer alan Sabire Aydemir gibi figürler sayesindedir. O yüzden iyi ki doğdun Sabire Aydemir diyoruz. Kadınların hayatın içinde aktif olarak yer alması için verilen mücadelede dünyaya kattıkların için teşekkür ederiz.