Şehirlerin yeni manzarası; Biyolojik Göletler! « YAGEV | Yerel Hizmetler Proje Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı

SON DAKİKA

Bugün birlik olma günü YAGEV Vakfı olarak yaraları sarmak için buradayız…

DUYURULAR, FAALİYETLER, Genel, GÜNDEM, HABERLER, Yerel Haber Gazetemiz, Yerel Haber Gazetesi, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYEM

DUYURULAR, Genel, GÜNDEM, HABERLER, VİDEO GALERİ, YEREL HABERLER

YAGEV Yerel Haber Gazetesinin Yeni sayısını Şimdi Sizde Okuyun

DUYURULAR, Genel, GÜNDEM, HABERLER, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

YAGEV YEREL HABER GAZETESİ SİTEDEN ŞİMDİ OKU !

DUYURULAR, FAALİYETLER, Genel, GÜNDEM, HABERLER, PROJELER, YEREL HABERLER, YEREL YÖNETİMLER

Şehirlerin yeni manzarası; Biyolojik Göletler!

Bu haber 07 Şubat 2022 - 16:45 'de eklendi ve 178 views kez görüntülendi.

Belediye park ve bahçelerinde su ile ilgili olan dekorasyonlara ilgi arttı. Bu dekorasyonlar içerisinde biyolojik göletler öne çıkıyor. Kimyasala ihtiyaç duymadan mikroorganizmalarla temizlenen biyolojik göletler diğer su dekorasyonlarına göre daha çok tercih ediliyor.

YAGEV tarafından yaşam alanlarını güzelleştirmek için yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Toplumun en küçük birimlerinde bireysel yada çekirdek ailelerin özel yaşam alanlarında da doğala olan ilgi her geçen gün artarken, belediyelerin park, bahçe gibi vatandaşlara sunduğu alanlarda botanik ve doğal güzellikler öne çıkmaya başladı. Gelişen bilim ve olanaklar, doğa ile daha barışçıl sosyal alanlar yaratmamıza fırsat veriyor. Bahçe ayrıcalığına sahip olamayan hemşehrileri için belediyeler, YAGEV’in son işbirliği olan BioArt ile rengarenk, yemyeşil bitkilerin, ağaçların yanı sıra biyolojik göletlerle park ve  bahçelerini dekore edebiliyor. Biyolojik göletler aynı zamanda içindeki bitkilerle gerçek bir gölette yüzme keyfi de sunuyor. Biyolojik göletler, havuzlar herhangi bir kimyasal maddeye ihtiyaç duymadan suyun ortamdaki bakteriler aracılığıyla temizlendiği bir oluşum olarak kullanıcılara sunuluyor. Tasarlanırken doğadaki dengeyi örnek alan biyolojik göletlerde sudaki yosun konsantrasyonu mikroorganizmalar yoluyla azaltılıyor.

Filtreleme özelliği

Bilim insanları, organik havuzların klasik havuzlardan daha avantajlı ve insan sağlığına karşı daha duyarlı olduğunu dile getiriyor. Organik havuzların içerisinde kimyasal madde olmaması, biyolojik göletlerin klorsuz ve daha tasarruflu olmasını sağlıyor. Bitkilerin filtreleme özelliğinden yararlanarak kendi kendini temizleyen göletler, bu sayede sudaki zararlı maddeleri ve mikropları yok eder. Bu sayede toprak ve su kimyasal maddeye maruz kalmadan organik olanaklarla kendi coğrafyasına uygun biyolojik yaşama ev sahipliği yapar. 

Su altı bitkileri

Türkiye’deki iklim çeşitliliği nedeniyle her bölge için aynı bitki kullanımı yanlış bir uygulama olur. Bitkilerin iklim şartlarına dayanıklılık gösteren farklı türleri de tercih ediliyor. Biyolojik gölet yapımında su altı bitkileri, yüzen bitkiler, kıyı bitkileri kullanılabiliyor. Nilüfer, su kamışı, su mercimeği, eğir otu gibi bitkiler Türkiye’de pek çok bölgede sorunsuzca yaşadığı için biyolojik havuz, gölet uygulamalarında daha çok ön plana çıkıyor. Biyolojik havuzlarda bitki dikimlerinin hidroponik yöntem ile gerçekleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buna dikkat edilmezse bitkilerin yetiştirilme saksılarındaki toprak nedeniyle havuz suyu bulanıklaşmaya ve yosun oluşumuna elverişli hale gelebileceği belirtiliyor.

Faydalı bakteriler

Biyolojik göletlerin yapımında göletin yapılacağı alandaki toprak yapısı, coğrafi özellikler, yıllık yağış ve sıcaklık gibi özelliklere göre uygun planlanıyor. Göletler kendi ekosistemindeki bitkiler ve faydalı bakteriler sayesinde kendi kendini temizliyor. Proje yapım aşamasında biyolojik gölet içinde oluşturulacak canlı ekosistem de planlanıyor. Ekosistem oluşturulduktan sonra iskeleler, taşlar, çakıllar ve çevresinde su ile uyumlu olan bitkiler, sazlıklar kullanılarak peyzaj düzenlemesi gerçekleştiriliyor.

Estetik bir görüntü

Bahçelerde estetik bir görüntü sunan biyolojik göletlerin avantajları şöyle sıralanıyor:

  • Biyolojik göletlerde kimyasal kullanılmaz, doğaya zarar vermez, çevrenin korunmasına katkı sağlar.
  • Klasik sistemlere göre demir oksit gibi fosfor tutucu malzemeler ve kimyasallar kullanılmadığından işletme maliyeti oldukça düşüktür.
  • Balık ve ördek gibi canlılar biyolojik gölet içerisinde yaşayabilir.
  • Gölet içi ve çevre düzenlenmesinde doğal malzemeler ve bitkiler kullanılabilir.
  • Mevcut su dört mevsim kullanılır, değiştirilmez, yalnızca buharlaşma nedeniyle eksilen su tamamlanır.
  • Farklı konseptlere uygun, sınırsız hacimde, istenilen ebatta ve şekilde tasarlanır ve uygulanabilir.
  • Sağlıklı, doğal ve ekolojiktir.

 

Daha fazla bilgi için BioArt Biyolojik gölet tanıtım dosyasını inceleyebilirsiniz.

BioArt tanıtım